Pálfy László ötvösmester profilkép

Fűrészhal fűrészének foglalat

A kuntschaft egy svéd ócskapiacon vásárolta 300 koronáért a már régen pórul járt fűrészhal szúrósabb felét. Kupakot tettem a tetem helyére, így falra lehet akasztani a fűrészt.

A fűrészhal porcos hal, egy rájaféle, könnyű felismerni arról, hogy a hosszú orrnyúlványán kétoldalt hegyes fogak vannak: ez adja az összetéveszthetetlen fűrész formát.

Sokáig azt gondolták, hogy ezt a fűrészt gereblyeként használja: átfésüli az üledéket zsákmányt keresve. Újabb kutatások szerint azonban csak azért dörgöli az orrát az aljzathoz, hogy fogait élesítse, a zsákmányt valójában a fűrészén lévő receptorokkal és szenzorokkal cserkészi be: észleli az állatok termelte elektromos mezőket, ill. a vízbeli mozgást.

 

Fűrészhal fűrészének foglalat 1

 

Ha közelben van a kiszemelt áldozat, a fűrészhal másodpercenként többször is képes ide-oda lendíteni az orrát. Az éles fogakkal félbevágja vagy egyszerűen karóba húzza a zsákmányállatot.

Ugyanakkor ez a félelmetes fegyver a vesztét is okozhatja a ragadozónak, könnyen beleakadhat vele a halászok hálójába, amikor célba veszi a vergődő halakat.

Talán éppen e miatt, szegény fűrészhalat a kihalás fenyegeti. Ha mélyvízi kalandozásaink során hálóba gabalyodott fűrészhalat látunk, segítsünk neki!

 

Fűrészhal fűrészének foglalat 2

Címkék: 
Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Üvegedény (karaffa) fedelének pótlása

Idősebb, szikár, régiségekkel kereskedő ismerősöm hozta ezt az üvegkancsót fedél nélkül. Adott mellé egy hamutartót és egy teljesen másféle gombos fedelet: a hamutartót formáljam át fedéllé, rakjam rá valahogy a gombot, a...

Cápafog medál

Agyarhoz, gyerek- és cápafoghoz, talált ásványhoz, kavicshoz is csináltam már foglalatot, hogy gyűrűbe vagy láncra fűzve lehessen viselni.

Kommentek ()