Pálfy László ötvösmester profilkép

Nyitható fehérarany karkötő

A napokban anya és lánya azzal a kéréssel kerestek meg, hogy készítsek egy karkötőt, amit diplomaajándékul kapna a lány, a frissen végzett orvos. Határozott elképzelésük is volt a kivitelezést illetően: az anyaga legyen fehérarany, homorúan íves formája legyen fölső részén szélesedő, matt felülettel, valamilyen érdekes kő és minta is díszítse, nyitható legyen, ne bebújós.

Megmértük a lány csuklóját és a hozott törtaranyat, megbeszéltük, hogy fölül 2 cm széles lesz, alul pedig kb. 1 cm. Drágakőnek a zöldes és kékes, fémes fényjátékú labradoritot, más néven spektrolitot választották. Azt nem árultam el nekik, hogy homorú karkötőt eddig még nem csináltam, és fogalmam sincs, hogy kezdjek neki.

Azt  tudtam, hogy kb. 0,4 - 0,5 mm vastag lemezből kell lennie a tömege (grammsúlya) miatt. Kérdezni, újat tanulni sosem szégyen, ezért gondoltam, hogy konzultálok egy kollégával, ő hogyan homorítaná? Persze végül nem úgy csináltam, ahogyan Zákányi kollégám ajánlotta, de a tapasztalatcserénkből adódó ötletek, gondolatok mégis nagyon sokat segítettek, magabiztosabbá tettek.

Nem részletezem tovább, mint tudjuk, a jó pap is, és nem középiskolás fokon.

 

A fehérarany karkötő megmunkálás közben

A fehérarany karkötő még drágakövek nélkül

Homorú, nyitható fehérarany karkötő

Címkék: 
Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Kommentek ()