Pálfy László ötvösmester profilkép

Türkiz gyűrű és medál egyiptomi mintával

Csinos, fiatal, kétgyermekes anyuka hozta be a köveket a műhelyembe: csináljak neki a türkizekből gyűrűt és medált és díszítsem  egyiptomi hieroglifákkal az ékszerek ezüst foglalatát. Fölismerhető, figurális jeleket választottunk ki egy albumból, azokat véstem körbe, majd antikoltam a vonalakat, hogy jobban látszódjanak. 

 

Türkiz gyűrű és medál egyiptomi mintával

 

 

A türkiz láthatóan szereti maga körül az egyiptomi jeleket. Ez nem véletlen, barátságuk egészen az ókorig nyúlik vissza: a Sínai-félszigeten a türkizt az egyiptomiak néhány ezer évvel ezelőtt is már kifejezetten ékszerkészítés céljából bányászták.

Hathor, a vidámság, szépség, termékenység, anyaság istennője is előszeretettel mutatkozott egy türkiz nyakláncban, ezzel az ásvánnyal azonosították, a türkiz úrnőjének is nevezték. De talán megengedi, hogy a földi halandók is felöltsék kedvenc ékszerét..

 

Türkiz és egyiptomi ékszerek a portékáim között:

 
Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Floorball-ütő alakú ezüstmedál

Ezt a floorball-ütő alakú medált egy ismerősöm ajándékozta az amatőr floorball-játékos lányának a 17. szülinapjára.

Edda ezüst medál

A miskolci Edda Művek rockzenekar egyik lelkes hölgy rajongója kért tőlem először egy medált, majd egy év után újra megkeresett, hogy a csuklójára is szeretne hasonlót...

Négylevelű lóhere medál szecessziós nőalakkal

Ez egy 100 éves medál másolata, az eredeti felhasználásával készült. A mintadarabra véletlenül találtam rá a Vaterán, valószínűleg végzős iskolai osztály emlékmedálja lehetett, mert a hátoldalon a Találkozunk 1916-ban...

Kommentek ()