Pálfy László ötvösmester profilkép

Mokume Gane karikagyűrű ezüst-réz kombinációban

Egy számomra teljesen új technikával kísérleteztem, MOKUME GANE a neve, japán eredetű. Egy karikagyűrűt készítettem ezüst-réz kombinációban.

A technika lényege, hogy legalább kétféle fémet dolgozunk össze egy tömbbé. Az így kapott sokrétegű anyagot különböző módokon képlékenyen alakítjuk. A rétegek nyúlása és zömülése révén egymáshoz képest elmozdulnak. Eleinte hengerlés, csavarás kovácsolás történik az anyaggal. A játékos mintázat kialakulása a zárásképpen forgácsolással leszedett anyagmennyiséggel jön létre, ahogyan a leszedett anyag keresztezi a rétegeket. Nagy a szerepe a véletlennek, mert nem látunk bele a fémbe. Az így létrejött játékos mintázat egyedi és megismételhetetlen.

Az eljárás hasonlatos a damaszkuszi acél készítéséhez, a kialakult minta pedig a fűrészelt fa mintázatához hasonlítható.

 

Mokume Gane karikagyűrű ezüst-réz kombinációban 1.

 

Mokume Gane karikagyűrű ezüst-réz kombinációban 2.

Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Rovás karikagyűrű két gyereknévvel, szarvassal
Egy házaspár kért tőlem árajánlatot vágyott ékszerükre már jóval korábban. Tán a mértékletes jómód lehet az oka, hogy utólag készíttettek maguknak karikagyűrűt, viszont így legalább már a cseperedő lánygyermekek neve is...
Magyar Népmesék ihlette karikagyűrű

A tv mesefolyamának kezdő képsora tetszett meg egy fiatal jegyespárnak, azt kérték tőlem, ez a motívum díszítse az ezüst karikagyűrűiket is.

Karikagyűrűk aranyból és ezüstből

Korábban a karikagyűrűk kizárólag aranyból készültek, ám manapság az ezüst, illetve az ezüst-arany kombinált karikagyűrűk is elkezdtek hódítani. Ebben a bejegyzésben három ilyen karikagyűrűt mutatok be...

Kommentek ()