Pálfy László ötvösmester profilkép

Fót díszpolgárainak címeres gyűrűje

Ahogy minden évben, idén is március 15-én tüntette ki Fót város önkormányzata azokat, akik a város gyarapodásáért, sokoldalú fejlődéséért és hírnevének növeléséért a legtöbbet tették. Díszpolgárrá választották nagykárolyi gróf Károlyi Lászlót és nagykárolyi gróf Károlyi Lászlónét, született Dálnoky Kenyeres Erzsébetet. A kitüntető cím mellé a város címeres arany emlékgyűrűt is adományozott, ennek az elkészítésére engem kértek fel.

Ez egy kaulgyűrű, vagyis egy fokozatosan szélesedő, sima vonalú pecsétgyűrű. Kiterített lemezpalástból készítettem el, papírból kivágtam a palást és a címerpajzs sémáját, a szabásminta alapján vágtam ki a lemezdarabokat. A palást föl van domborítva, ez adja ki a gyűrű alakját. A belső felületét egy beléforrasztott cső képezi. A címerpajzson levő ábra pedig előre lett belesajtolva az aranylemezbe. (Egy szerszámvésnök kollégám kb. 10 éve vésett-faragott nekem egy acél présszerszámot, ezzel a stancával rengeteg azonos méretű Fót címeres jelvény készíthető, ez került most a gyűrű tetejére is.)

 

A palást és a címerpajzs papír szabásmintája

Fót címeres arany pecsétgyűrűk

Fót város címere

Ezüst peremmel kék mázú csúcsban végződő pajzson hármashalom, rajta aranyban a fóti templom. A templomon boglár pajzsként a Károlyi-címer a hozzá tartozó 11 ágú koronával. A hármashalom zöld mezejében egy ekevas és egy vascsoroszlya látható. (forrás: nemzetijelkepek.hu)

Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Bencés rózsafüzér gyűrű

Mivel lepjük meg a frissen felszentelt Benedek-rendi pap barátunkat első miséje alkalmából?

Arany gyűrű 40 éves évfordulóra

Régi ismerősöm, egy jó kiállású, huncut tekintetű nagyapa készíttetett gyűrűt a feleségének, „megismerkedésük” évfordulójára. „Legyen vékony, praktikus, hétköznapi viseletre is alkalmas! Szerepeljen rajta a 40-es szám, és...

Vitorlázórepülő fehérarany medál

Egy pilóta apuka kérdezte tőlem, csinálnék-e fehérarany vitorlázórepülő medált érettségiző lányának. Mintának a formás, lengyel gyártmányű Cobrát választotta, ami egy fagép, vagyis hagyományos módon építették - fából....

Kommentek ()