Pálfy László ötvösmester profilkép

Egy 200 éves antik gyűrű nyomában

Egy, már az érettebb korosztályhoz tartozó, választékos öltözetű, ápolt hölgy látogatott el hozzám. Méretigazításra hozott egy arany gyűrűt, ami első ránézésre is alaposabb figyelmet kívánt. A 14 karátos, rózsamintásra cizellált gyűrű közepén szép, rózsacsiszolású gyémánt ezüstbe foglalva, ún. abgedekt foglalatban. (Ez egy karmosnak látszó, zárt foglalat, vagyis körben takarja-tartja a követ.) A fejrész belső felén három beütött jelzés még a céhes időkből (azaz 1867. előtti).

 

Az antik gyűrű

Az antik gyűrű belseje

Az antik gyűrű ötvösjegyei

 

Antik jegyeket silabizálni izgalom, megfejteni beteljesülés. FXCS betűk, egy talpas A betű, és egy álló duci-ovál keretben 5-ös osztású váralaprajzban egy 3-as szám. Nosza, elő Kőszegi Elemér könyvét (Magyarországi ötvösjegyek a középkortól 1867-ig, Bp. 1936.), és tényleg benne van!

 

Franciscus Xaverius Kőszegi Elemer könyvében

 

Franciscus Xavérius Cristianus Schletter, a Pesti Ötvöscéh mestere 1799-1822 között! Az betűt 1818-tól használták rövid ideig, a 3-as szám is stimmel a korhoz! Így megállapítható, hogy a gyűrű 1818-1822 között készült, vagyis majdnem 200 éves!

Egy cédulára fölírtam az adatokat, hogy átadjam a gyűrű gazdájának. Amikor erre sor került harmadnap, akkor szóban is elmeséltem a gyűrű eredetét. A hölgy nagyon megörült és elégedetten távozott a műhelyből.

 

Épp ilyesmi ékszert szeretne Ön is?
Vagy valami egészen mást?

Mesélje el, mire gondolt!
Ne rejtse véka alá, ha tetszett a bejegyzés!

Ha figyelmébe ajánlhatom...

Madaras medál felújítása

Ezt a régi madaras medált egy 20 év körüli lány hozta el hozzám, utolsó reménysége bennem, mert már járt vele más ékszerboltban, több helyen is, de mindenhol megpróbálták lebeszélni a javításról, mondván, hogy nem érdemes...

Négylevelű lóhere medál szecessziós nőalakkal

Ez egy 100 éves medál másolata, az eredeti felhasználásával készült. A mintadarabra véletlenül találtam rá a Vaterán, valószínűleg végzős iskolai osztály emlékmedálja lehetett, mert a hátoldalon a Találkozunk 1916-ban...

A fémjelekről

Fémjelnek nevezik a nemesfémtárgyba beütött hitelesítő jelzést, amit egy hatóságként működő állami szervezetben, a fémjelző hivatalban ütnek bele az ezüst és arany tárgyakba.

Kommentek ()